Metafoor van het zand

Als ik kost wat kost iets wil bereiken, alles probeer te controleren uit angst het te verliezen merk ik dat ik vaak toch meer grip verlies. Hoe komt dit toch? Hoe komt het dat we meer zand verliezen in de hand als we harder knijpen? Waarom doen we dit?

Deze metafoor kunnen we vaak toepassen in het leven. In de liefde, tijdens de opvoeding of op het werk,… overal waar we dingen zo graag willen controleren, verliezen we net de pedalen. Doordat we de hand dichthouden en hard knijpen, kan er niets meer bij hoewel dingen net groeien doordat ze licht en lucht krijgen.

Loslaten, het woord dat we graag adviseren aan onze vrienden als ze weeral eens verstrikt zitten in een web van negatieve emoties.

Loslaten

Als je je hele leven geconfronteerd bent met dingen die je niet kunt controleren, zoals je gezondheid, dan probeer je de overige dingen wel te controleren, om het gevoel te hebben dat je toch aan het stuur zit. Het is dan een tweede natuur geworden dat te blijven doen, ook al is het niet meer nodig. ‘Gelukkig zal je zijn of je nu wilt of niet’! . En bovendien stel je jezelf ook continue teleur omdat je niet alles kan controleren, niet alles kan bereiken. Als je geen verwachtingen hebt wordt je veel eerder verrast dan als je ergens naar uit kijkt. Hoe vaak is een afspraak waar je helemaal geen zin in hebt toch heel erg leuk. En zijn soms dingen waar je heel lang naar uit kijkt toch een beetje een teleurstelling.

Het leven leven als met een open hand zand. Open voor verrassing blijven staan en het leven nemen zoals het komt. Ik heb nog een weg te gaan wat dat betreft maar ik word er elke keer weer aan herinnerd dus een keer zal het kwartje toch echt moeten vallen. Ik ben de laatste tijd wat vaker over dit soort dingen aan het denken. Misschien omdat ik iets heel erg mis, of kwijtgeraakt ben en heel hard mijn best doe het weer terug te krijgen, in wat voor vorm dan ook. En ik merk dat het niet werkt. Blijkbaar moet ik alles gewoon laten gebeuren voor ik echt opensta voor een open hand. En stop met knijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *